Ученици разказват как Ески Джумая стана Търговище

Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ разказаха кратка история за Търговище и за това как градът е получил сегашното си име.

Събитието организира  Регионална библиотека „Петър Стъпов“ като съчета три повода – 85 години от преименуването на Ески Джумая, Празникът на Търговище (14 май) и Националната библиотечна седмица.

Младшите посланици на ЕП представиха малко известни факти, свързани с историята на града. Те показаха най-красивите кътчета в него, дадоха информация за символите (герб, девиз и химн) и демонстрираха отлични познания за известни личности, свързани с Търговище.

След това проведоха игра с въпроси, в която се включиха и специалните гости на събитието.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров бе избран за капитан на единия отбор, а другият бе вещо ръководен от секретаря на Общината Христалина Халачева.

Като „остриета“ в кметския отбор влязоха началникът на РУО – Търговище Елка Станчева и директорът на отдел „Държавен архив“ Диана Петрова. 

Стабилна подкрепа на втория отбор оказа директорът на Първо СУ Севдалина Зафирова.

И така състезанието се превърна в нещо като „секунда е много“, защото участниците отговаряха преди въпросът да бъде зададен докрай. Според регламента разполагаха с 30 секунди за обсъждане.

Реферите на двубоя – Галина Градинарова и Росица Куцарова не успяха да излъчат отбор – победител и раздадоха награди на всички. Участниците си тръгнаха с изданието на Васил Стоянов „За радост на малки и големи“ и с книгата на проф. Николай Овчаров „Бисерът на Българския североизток“.

В знак на благодарност за поканата и доверието, учениците подариха на Регионалната библиотека стихосбирка на Пламен Миланов. Авторът е завършил Първо СУ с пълно отличие. Подарък имаше и за кмета. Той си тръгна с картина на училището и също получи книга.

Младите посланици на ЕП показаха, че образованието и трупането на знания за родния край могат да са приятни занимания, особено когато има подкрепата на институциите.

Вашият коментар