Д-р Айсун Османова: Необходимо е да се отворят центрове за създаване на ваксини

Младият лекар одобрява предложените от Европейската комисия ваксинационни паспорти

Денят на Европа, 9 май за поредна година минава в условията на глобална пандемия. Европейският съюз непрестанно търси варианти да се справи с кризата и към момента единственото решение се оказват ваксините.

В стремежа си да подобрят информираността на гражданите, младшите посланници на Европейския парламент към Първо СУ “Свети Седмочисленици” в Търговище, подкрепени от Информационен център „Европа Директно“ – Шумен подеха кампания, в която проведоха интервюта с различни здравни специалисти.

Разговорът по-долу е на Гюлиз Хасанова от 11.б клас. Тя се срещна с д-р Айсун Османова, която специализира педиатрия и работи в МБАЛ – Търговище. Д-р Османова е завършила медицина във МУ – Варна през 2019 г. Работила е за кратко в Разград, а по време на пандемията има повече от два месеца стаж в Ковид отделения.

Д-р Османова, съгласна ли сте, че ваксините срещу COVID-19 са единственото решение на проблема с пандемията?

Да, смятам че те са единственото правилно решение в този момент. Две са възможностите да добием имунитет – естествен имунитет се получава, когато прекараме заболяването, а ваксините ни осигурявт изкуствена защита. И с това кръгът се затваря.

Истината е, че дори при прекарана вирусна инфекция, имунитетът не е дълготраен. В рамките на 3 месеца антителата се изчерпват и няма гаранция, че няма да настъпи повторно заразяване. А има хора, при които второто разболяване протича много по-тежко, без значение от възрастта и здравословното им състояние (дали са с или без хронични заболявания).

Може би в бъдеще, ако се намери някакво ефикасно лекарство, нещата ще се променят и ваксините няма да са единствената ни защита, но за момента те са най-доброто решение.

Какво казвате на Ваши близки, които се колебаят дали да се ваксинират?

Казвам им, че няма за какво да се колебаят и че това е единственото решение по въпроса, без да преувеличавам и без да ги плаша. Някои имат алергии, хронични или автоимунни заболявания и се страхуват. Те трябва да знаят, че е възможно ваксината да повиши риска от някакво заболяване, което е било потискано от имунната система, но в никакъв случай не би довела до летален изход. Дори само една апликация на ваксината е по-добре отколкото нищо. Аз лично, докато работех в Ковид отделението, бях с една апликация на „Астра Зенека”.

Как приемат Вашите пациенти ваксините – с доверие или с недоверие, или като нещо, необходимо при пътуване?

На този етап повечето подкрепят ваксинацията. Миналата година бяха нашумели конспиративни теории срещу ваксините и мнозинството беше скептично настроено. Вече всички осъзнаха, че обстановката не е за пренебрегване и че колкото повече отлагаме във времето, толкова повече нещата се влошават. Сега теориите срещу ваксините избледняха и хората видяха от първо и от трето лице как стоят нещата с вируса. Но като цяло, на този етап, почти не останаха хора, които да не са го изкарали – те или близките им. Случаите на скептицизъм и недоверие към ваксините стават все по-редки. Засега  най-големи колебания имат младите жени, които се притесняват от репродуктивни проблеми в бъдеще. Но рискът от усложнения докато са бременни е още по-голям, затова смятам, че нямат основание да се страхуват. Най-доброто решение е да се ваксинират поне 3 месеца преди забременяване, за да предпазят себе си и плода.

А какво смятате за намерението на Европейския парламент  да предприеме спешни мерки за увеличаване на производството на ваксини?

Би било много добре. В момента за 6 млн. население обхватът на ваксинираните няма и 50%, докато в други страни, с по-голямо  население, почти половината са ваксинирани. Нашите темпове на ваксинация са изключително бавни и дори да се говори, че има ваксини на нас, реално не ни се предлага почти никакъв избор. Ние се ваксинираме с това, което ни се предоставя, докато в други държави има избор от няколко вида. Така че ще е много добре да се насочат силите натам и да се увеличи производството. Най-добрият вариант е да се отворят центрове за създаване на ваксини в държавата. Доколкото съм запозната е проведено проучване дали това е възможно да се случи във фармацевтичния завод в Разград. В най-скоро време би трябвало да започне да се действа по въпроса.

Какво мислите за ваксинационите паспорти?

Според мен това е най-доброто нещо на този етап. От личния си опит мога да изразя силно недоверие към PCR тестовете. Майка ми беше с ясна симптоматика, но тестът й беше отрицателен. Едва на третата седмица се промени на положителен. Никой не може да каже на 100%, че тестът му е достоверен. Много по-сигуно е когато си ваксиниран и имаш удостоверение. То ти дава право да пътуваш и да общуваш с други хора без да се излагаш на риск от заразяване. Удостоверението ще гарантира спокойствието на хората, като знаят че са имунизирани и така се предпазват един друг.

Мненията, изразени в настоящата публикация, са авторски и не отразяват задължително официалните становища на европейските институции.

Вашият коментар