Да почувстваш сърцето на Европа – от Търговище до Страсбург и обратно

Дариана Трифонова е ученичка от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ е и младши посланик на Европейския парламент в Търговище. Носител на награди от национални конкурси в различни области, член на ученическия съвет и сред отличниците на випуска, тя посети Страсбург като част от българския отбор в поредното издание на програмата „Евроскола“. Дариана навършва 18 години през май и изборите за Европейски парламент са първите, на които тя има право да гласува.

Дни след завръщането й от сърцето на Европа, разговаряме с Дари за впечатленията й, възможностите и избора на младите хора.

Дари, ти прекара пет дни в Страсбург, заедно с групата младши посланици на ЕП от Търговище. Какви са впечатленията ти от френския град?

Впечатленията ми са много колоритни и разнообразни. Градът се намира в сърцето на Елзас и покорява със старинността си – запазени са сгради и цели квартали от средновековието, а цветните къщи са като излезли от приказките. Едновременно с това усетих и духа на съвременна Европа с деловия си, забързан ритъм. Градът е много красив, хората са усмихнати, пълно е с туристи, а най-вълнуващото преживяване бе посещението ми в Европейския парламент.

Разкажи ни как се стига до Страсбург?

Всичко започна с включването ми в програмата за млади европосланици. В продължение на една година, заедно с мои приятели и съученици от Първо СУ „Св.Седмочисленици“ работихме за популяризирането на работата на Европейския парламент. Организирахме различни събития и кампании, срещахме се с евродепутати и помагахме на хората да разберат, че всеки трябва да има позиция и тя е истински важна.  

Екипът ни получи висока оценка за работата си и пътуването до Страсбург е награда от Информационното бюро на ЕП в България.

С какво ти помогна участието в програмата и какво ново научи в Страсбург?

Най-ценни бяха срещите и приятелствата с връстници от целия континент. Пет дни в сърцето на Европа бяха достатъчни да преобърнат представите ми и да осъзная колко лесно се съчетават традициите на различните народи с ценностите на обединена Европа.  

Преживяването беше много вълнуващо и разбрах, че ако искаме нещо да се промени, трябва ние да го променим.

Предстоят избори за Европейски парламент. Важна ли е позицията на младите хора и какво би казала на твои връстници, които се колебаят да гласуват?

Позицията на младите хора е много важна, защото ние сме бъдещето на Европа и ако искаме нашите желания да бъдат чути, ние трябва да говорим. Гласувайки, избираме депутатите, които ще ни представляват през следващите пет години и така можем да влияем върху бъдещия  политически курс на ЕС.

Вашият коментар