Младши посланици на ЕП участваха в дебат за бъдещето на Европа

shikovaМладши посланици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“ участваха в симулации на заседания на Европейския парламент и Съвета на Европа. Те се проведоха във Велико Търново между 30 октомври и 1 ноември. Валентина Славчева и Мая Николова участваха в дебати и търсиха отговор на въпроса „Накъде отива Европа?“

В събитието участваха близо 80 млади хора от различни краища на страната. Те изразиха вижданията и очакванията си за бъдещото развитие на Европейския съюз. Учениците оформиха пет от общо седем парламентарни групи, аналогични на Европейския парламент.

Търговищките представители бяха част от Европейската обединена левица. Същевременно представиха и позициите на шведското правителство. За целта те се подготвиха самостоятелно и седмица преди това направиха проучвания какво смятат в скандинавската страна за развитието на Европа.

В дебата с младежите участваха българските евродепутати Ева Майдел и Светослав Малинов и доц. д-р Иво Инджов, преподавател в катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ на Великотърновския университет.

Събитието беше открито от зам. кмета на Велико Търново – проф. Георги Камарашев, а гости на симулациите бяха ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България – Теодор Стойчев и проф. д-р Ингрид Шикова – професор по Политики на ЕС, катедра „Европеистика”, СУ „Св. Кл. Охридски”.

Участниците в събитието посетиха музей „Учредително събрание”, а в навечерието на Деня на народните будители съпреживяха спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Момичетата от Търговище се включиха и в обиколката на Арбанаси на 1 ноември. Тя беше по повод на 2018 – Европейска година на културното наследство.

Вашият коментар