Ученици – посланици на Европейския парламент бяха съветници в Общинския съвет в Търговище

обс3

Младшите посланици на Европейския парламент от I СУ „Св. Седмочисленици“ гостуваха на Общинския съвет в Търговище. 20-те младежи посетиха местния парламент, за да научат каква е ролята му като институция в местната общност, как работи, какви са правомощията и задълженията му. Разиграно бе и заседание на Общинския съвет. 

обс7

Учениците бяха посрещнати от председателя на ОбС инж. Хатидже Алиева, кмета д-р Дарин Димитров и неговите ресорни заместници, които разказаха за отговорностите и задълженията в работата си. Д-р Димитров посъветва младите хора да бъдат активни в обществото и да споделят с местната власт своите идеи и виждания, защото само така се върви към развитие.

обс11

Импровизираното заседание на Общинския съвет започна с избор на нов председател. Това бе Петър Георгиев от 12 клас. В дневния ред бяха включени теми като: да има ли видеонаблюдение в училище; сключването на трудови договори от ученици от 16-годишна възраст; „за“ или „против“ задължителното гласуване.

обс4

Големи дебати предизвика въпросът редно ли е учениците да работят, но истинската дискусия се развихри по темата за задължителното гласуване. Младите хора осъзнаха колко важно е да имат позиция, да изказват публично мнение и да знаят, че гласът им ще бъде чут.

обс12

В крайна сметка, всички 3 точки от дневния ред бяха приети с мнозинство.

обс6

 

обс1

обс2

обс5

 

 

 

 

Вашият коментар