Коледните традиции в Европа представиха младшите посланици на ЕП

коледа1Вкусовете и традициите на Коледа представиха младшите посланници на ЕП от Първо СУ „Св. Седмочисленици“ Търговище. Те проучиха как празнуват Коледа в различните европейски страни и подготвиха кратки презентации по темата. Знанието споделиха с децата от начален курс, които останаха очаровани от сладките изкушения, приготвени специално за тях от посланиците.

коледа3

След дегустацията на сладкишите, последва дискусия за коледните обичаи в страните от ЕС. Децата научиха любопитни факти, като този например, че испанските деца получават подаръците си от Тримата влъхви. В Италия малчуганите чакат Бефана – стара и добра вещица, германчетата чакат подаръци от специален ангел, наречен Кристкинд. А исландчетата са се уредили най-добре – посещава ги не един, а 13 различни Дядо Коледа.

коледа2

В Австрия пък на почит е прасето, което носи късмет и се свързва със стара любовна история, случила се на светлия християнски празник. Днес в някои австрийски села на коледната трапеза се поднася мляко с ориз, в което е скрит бадем. Този, който го намери, получава за награда прасенце от бадемово тесто, за да му носи късмет.

коледа5

Друг интересен факт е с холандски адрес. Там коледните тържества започват още в средата на ноември, когато Дядо Коледа пристига от Испания. Той има три седмици, до 6 декември, когато оглежда, кои деца са послушни. За непослушните също има подаръци. Поднася ги постоянният спътник на добрия старец – Черният Пиет.

В Германия традиционните ястия на трапезата са гъска с ябълки и прочутият коледен щолен.

коледа4

Малчуганите от своя страна разказаха как отбелязват празниците в техните семейства.

Вашият коментар