Единство в многообразието: Има ли мартеницата място в Европа

martПървомартенска арт инсталация посреща възпитаниците на Първо СУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище. Тя е изработена от младежите – посланици на Европейския парламент и е своеобразен поздрав към съученици и учители по повод един от обичаните празници Баба Марта.

Арт-инсталацията е разположена на стълбите между първия и втория етаж на училището.

Идеята на младшите посланици на Европейския парламент от Търговище е да посрещнат Баба Марта и пролетта, но и да припомнят, че празникът е характерен и тачен единствено в нашата страна. Подредено е и пано, което разказва за първомартенската обредност и представя легендата за произхода на мартеницата.

С проявата младежите искат да привлекат вниманието към теми като културата на Европа. „Културата винаги е заемала важно място в Европа, а корените на българските обичаи са едни от най-старите на континента. Младежите успешно вплитат традициите ни с ценностите на Европа“, каза Анета Милева. По думите й инициативата показва, че всеки може да въздейства върху случващото се около него. Важно е обаче да правим своя избор всеки ден с ясната представа, че бъдещето както на България, така и на Европа зависи от всеки нас.

posl

Вашият коментар